събота, 28 декември 2013 г.

МОРТАДЕЛА ВЕГАНА





 Искате ли да се научите да правите мортадела 100 % вегана? Натурална и здравословна, перфектна за сандвичи или предястие. 

Съставки :

600 мл. вода
3 супени лъжици водорасли агар агар

200 грама кашу
35 гр. бирена мая
щипка сол
половинка глава лук
2 скилидки чесън
2 супени лъжици лимонов сок
3 супени лъжици доматено пюре
една опаковка варено Червено цвекло
щипка риган
една чаена лъжичка кориандър на зърна
две лъжици зелени маслини



Начин на приготвяне:

Слагаме в чашата на блендера кашуто, бирената мая, сол, лук, чесън, лимонов сок , доматено пюре, риган, и сок от консервирано червено цвекло. Добавяме 100 грама вода. Разбиваме всичко на каша.

Нарязваме на едро две лъжици със зелени маслини и една лентичка червена чушка. Добавяме ги към готовата кашичка. Добавяме и една чаена лъжичка кориандър на зърна.


Слагаме в малка тенджера 500 мл. вода и три лъжици араг араг на прах, ако нямаме агар агар на прах можем да използваме агар агар на лентички, в този случай ще сложим десетина лентички. Варим водата с водораслото около 5 минути, до степен да се разтвори във водата. След това пробавяме към тази вода кашата, която преди това сме направили. Разбъркваме всичко това добре и го връщаме обратно в чашата на блендера. Оставяме я в хладилника да се охлади 3-4 часа. След това изкарваме готовата мортадела от чашата и я обвиваме в прозрачно фолио. Така приготвената мортадела трае около седмица в хладилника.



Няма коментари:

Публикуване на коментар